Grasmotten - Crambidae
De grasmotten (Crambidae) zijn een familie van vlinders in de superfamilie Pyraloidea. De wetenschappelijke naam van de familie werd, als "Crambites", in 1810 gepubliceerd door Pierre André Latreille.
De vlinders zijn zeer variabel in uiterlijk. De onderfamilie Crambinae, de eigenlijke grasmotten, nemen een smalle, dichtopeengevouwen houding aan op grasstengels waardoor ze erg onopvallend zijn. Andere onderfamilies hebben helder gekleurde patronen en rusten met wijd uitgespreide vleugels.
Blauwooggrasmot - Agriphila straminella
De blauwooggrasmot (Agriphila straminella) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Tinea straminella in 1775 gepubliceerd door Michael Denis & Ignaz Schiffermüller. De vlinder vliegt van juni tot half september. Vaak vliegen de vlinders op als er door het gras gelopen wordt om even verderop weer neer te strijken.
De spanwijdte van deze grasmot is 16 tot 20 millimeter.
Variabele Grasmot - Agriphila tristella
De variabele grasmot (Agriphila tristella) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De spanwijdte van deze grote grasmot is 22 tot 30 millimeter. De vlinder kan worden herkend aan de lange lichte streep over beide vleugels.
De waardplant voor de rupsen van de variabele grasmot zijn verschillende grassoorten zoals beemdgras en smele.
De vliegtijd van deze in Nederland en België algemene vlinder is van juni tot en met september. De vlinder leeft in heel Europa en het westelijk deel van Azië. In berggebied komt de vlinder voor tot een hoogte van 2000 meter.
Muntvlindertje - Pyrausta aurata
Het muntvlindertje is een dagactieve micro-nachtvlinder die erg vaak in tuinen voorkomt. Met zijn purperachtige tot roodbruine vleugels met gele vlekkenpatroon is het een echt juweeltje, tenminste voor wie oog heeft voor detail.
Het muntvlindertje leeft van nectar die hij in allerlei bloemen vindt. Hij heeft een voorkeur voor de planten waarop ook de rupsen leven, bijv. Wilde marjolein.
Zoals de naam doet vermoeden leven de rupsen van het muntvlindertje op diverse soorten munt, zoals watermunt en aarmunt. Ook citroenmelisse, wilde marjolein en veldsalie zijn geschikte waardplanten voor de rups.
Weegbreemot - Pyrausta despicata
De weegbreemot (Pyrausta despicata) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De spanwijdte bedraagt tussen de 14 en 21 millimeter.
De vliegtijd loopt van mei tot half september. Per jaar komen twee generatie tot ontwikkeling. De rupsen leven op smalle weegbree en grote weegbree. Ze kunnen daar in grote groepen aan de basis van de bladeren in een spinsel leven.
Bruidsmot - Sitochroa palealis
De bruidsmot (Sitochroa palealis) is een microvlinder uit de familie van de grasmotten, de Crambidae. De spanwijdte bedraagt tussen de 26 en 33 millimeter, waarmee het een forse micro is.
De vliegtijd is juni en juli. Waardplanten zijn wilde peen, Peucedanum oreoselinum en planten uit het geslacht berenklauw, Foeniculum en Silaum.
De vlinder komt voor in geheel Europa.
Vroege grasmot - Crambus lathoniellus
De vroege grasmot (Crambus lathoniellus) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De spanwijdte bedraagt ongeveer 20 millimeter.
De vroege grasmot vliegt al vroeg in het jaar. De vliegtijd loopt van mei tot en met september. Het verspreidingsgebied loopt van Europa via Centraal-Azië tot Zuidoost-Azië. Het leefgebied is grasland waar de rupsen in een spinselbuis aan de voet van gras leven.
Zilverstreepgrasmot - Crambus pascuella
De (gewone) zilverstreepgrasmot (Crambus pascuella) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 20 en 24 millimeter. De soort overwintert waarschijnlijk als rups.
De bonte brandnetelmot of bonte brandnetelroller (Anania hortulata) is een dagactieve vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd, als Phalaena (Geometra) hortulata, voor het eerst geldig gepubliceerd in 1758 door Carl Linnaeus.
Buxusmot - Cydalima perspectalis
De Buxusmot is een invasieve exotische nachtvlindersoort die sinds 2010 ook in Vlaanderen voorkomt. Hij werd per ongeluk vanuit Azië ingevoerd en is nu in diverse Europese landen een plaag geworden.
Buxusmotten zijn ongeveer 4cm groot (spanwijdte) en zijn daarmee tot één van de grootste micro-nachtvlinders (behorend tot de familie van de grasmotten). Het is best een mooie verschijning: witte vleugels met een donkerbruine rand.
Minder voorkomend is de donkere vorm: egaal bruin met een witte middenstip op de voorvleugel. De buxusmot is opvallend driehoekig van vorm.
De rupsen van de buxusmot worden ca. 2 cm lang. Ze zijn groen met enkele donkere lengtestrepen op de zijkant. Op elk segment staan zwarte wratten die een stippenrij vormen. Verspreid over de rups staan korte, witte haren.
Lozer - Neerrechem
14-05-2018

Lozer - Neerrechem
14-05-2018

Maak jouw eigen website met JouwWeb