Spinselmotten - iponomeutidae

De stippelmotten (Yponomeutidae), ook wel spinselmotten genoemd, zijn een familie van vlinders in de superfamilie Yponomeutoidea. De ruim 700 soorten[1][2]komen vooral in de tropen voor. De larven hebben de neiging gemeenschappelijke webben te spinnen. Hierin vindt ook de verpopping plaats. Dit spinsel is vrij taai en biedt daardoor enige bescherming tegen vijanden.

Er is bij deze gemeenschappelijke spinsels echter niet of nauwelijks sprake van staatvorming, de vlinders gaan direct na het verpoppen individueel hun weg.

Sommige soorten vormen een plaag in de landbouw, de bosbouw en de tuinbouw.

Meidoornstippelmot - Yponomeuta padella

De meidoornstippelmot (Yponomeuta padella) is een vlinder uit de familie van de stippelmotten (Yponomeutidae). De wetenschappelijke naam werd, als Phalaena padella, in 1758 door Carl Linnaeus gepubliceerd.

Er is één generatie per jaar. De mot vliegt van juni tot in oktober. De voorvleugellengte van de vlinder bedraagt zo’n 10 millimeter. De vlinder is uiterst moeilijk, zelfs met microscopisch onderzoek aan de genitaliën, te onderscheiden van de appelstippelmot, de kardinaalsmutsstippelmot en wilgenstippelmot. Hij komt verspreid over Europa voor.

De eipakketjes, die gemiddeld uit 50 eitjes bestaan, zijn bedekt met een geel slijm, dat na uitharding een waterdicht schild vormt. Na drie weken komen de eitjes uit. Enkele rupsjes overwinteren onder het schild. In mei kruipen ze onder het schild vandaan en vreten aan knoppen en jonge bladeren. De jonge rupsen mineren in tegenstelling tot de appelstippelmot niet, maar hebben de neiging om gemeenschappelijke webben te spinnen. Dit spinsel is vrij taai en biedt daardoor enige bescherming tegen vijanden.[1]

De 15-22 mm lange rups heeft een groengrijs lichaam met een zwarte kop en een zwartachtige prothoracale en anale plaat. Aan beide zijden van het lichaam komt op de subdormale lijn zwarte vlekken, twee per segment, voor. De verpopping in 7-8 mm lange, grijze cocons vindt plaats in het spinsel.

Kardinaalsmutsstippelmot - Yponomeuta cagnagella

De kardinaalsmutsstippelmot (Yponomeuta cagnagella) is een vlinder uit de familie van de stippelmotten (Yponomeutidae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt 19 tot 26 millimeter. De rups is geelbruin met twee rijen zwarte stippen. Er is één generatie per jaar. De soort overwintert in het ei als een klein rupsje. In mei mineren de rupsjes in een topblad dat daardoor verwelkt. Van mei tot juni leven de rupsen in spinsels, die de hele struik kunnen bedekken. Ze kunnen een hele struik kaal vreten. Verpopping vindt plaats in mei/juni. Na 10-20 dagen komt de mot tevoorschijn. Hij vliegt van juni tot in oktober. De mot is uiterst moeilijk, zelfs met microscopisch onderzoek aan de genitaliën, te onderscheiden van de meidoornstippelmot, de appelstippelmot en de wilgenstippelmot. Hij komt verspreid over Europa voor.