Cantharidae - Echte Weekscildkevers

Echte weekschildkevers ook wel soldaatjes genoemd (Cantharidae) zijn een familie van kevers (Coleoptera). Weeksschildkevers hebben een zacht schild. Ze voeden zich met insecten, wat de insecten geliefd maakt bij tuinders, maar ze eten ook plantendelen zoals nectar en pollen.  

De larven van de weekschildkevers (Cantharidae) zijn zeer nuttig omdat zij gedurende de winterrust van andere nuttige insecten de belangrijkste predators zijn van bladluizen en van andere insecten.

Zwartpootsoldaatje - Cantharis fusca

Het Zwartpootsoldaatje (Cantharis fusca) is één van de "zwarte soldaatjes" (genoemd naar de zwarte dekschilde)n, waarvan er in Nederland ongeveer 13 voorkomen.
De Nederlandse namen zijn niet erg behulpzaam om ze te onderscheiden.

Cantharis fusca is één van de meest algemene soldaatjes van Nederland en meestal gemakkelijk te herkennen aan de volgende combinatie van "kenmerken"

Groot (11-15mm)
Zwarte kop (achter de ogen), met "neus" en eerste antenneleedjes oranje
Oranjerood halsschild met een zwarte vlek aan de voorrand, die echter uitgebreid kan zijn tot een volledige zwarte band van voor naar achter.
Zwarte dekschilden
Punt van achterlijf, voor zover deze onder de dekschilden uitsteekt, dorsaal geheel oranjerood.
Volledig zwarte pootjes


Cantharis lateralis 

Eén van de vele zwarte soldaatjes. Ze zijn genoemd naar de kleur van de dekschilden. Kunnen echter redelijk goed uit elkaar gehouden worden als je kijkt naar de details. Dat lukt vaak zelfs van foto's, maar dan moet je wel een paar gedetailleerde foto's maken vanuit verschillende hoeken.


Geel soldaatje - Cantharis livida 

Het geel soldaatje heeft een lichaamslengte tussen de elf en veertien millimeter. Er bestaan twee kleurvormen, die beide met andere weekschildkevers verward kunnen worden. Zowel de lichte als de zwarte vorm heeft een geel tot oranjerode achterlijf, halsschild en kop, met een zwarte vlek op het achterhoofd. De antennes zijn rood met donkerder uiteinden. De lichtgekleurde poten zijn aan de bovenzijde van het achterste twee paar dijbenen zwart. Sommige exemplaren hebben ook zwart op de voorste poten.

 


Zwart soldaatje (obscura) - Cantharis obscura

Enkele kenmerken t.o.v. andere soorten:

Voor Cantharis-soorten relatief groot: 9-13mm (FHL: obs.8,5-13mm; par.8-15mm)
Geheel zwarte poten (!! anders dan nigricans, pagana etc.)
Geheel zwarte dekschilden
Halsschild van voor naar achter zwart, met bleke zijranden (geelwittig tot oranjebruin)
Kop alleen voor de ogen iets gelig, antennes vrijwel geheel zwart (eerste segmenten aan de top en ventraal lichter)
Voor zover deze onder de dekschilden uitsteekt, is de punt van het achterlijf dorsaal zwart (afgezien van de buitenrand).


Zwart soldaatje (pellucida) - Cantharis pellucida

Eén van de ongeveer 13 soorten zwarte soldaatjes, zo genoemd naar hun zwarte dekschilden. Ze zijn meestal op grond van de genoemde kenmerken wel uit elkaar te houden, al maakt natuurlijke variatie een kenmerkenschema altijd een beetje onbetrouwbaar. Vooral pootjes en antennes zijn nog wel eens afwijkend.


Kleine rode weekschild - Rhagonycha fulva

De kleine rode weekschildkever, ook wel soldaatje of rode weekschild (Rhagonycha fulva), is een kever uit de familie van de weekschildkevers (Cantharidae). Er zijn verschillende soorten uit het geslacht Rhagonycha die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, de kleine rode weekschildkever is een van de meest algemene soorten.

De kleine rode weekschildkever heeft net als alle weekschildkevers zachte dekschilden en een langwerpig lichaam, sprieterige poten en lange, duidelijk gesegmenteerde antennes. De lichaamslengte is 7 tot 11 millimeter, de kleur is geheel oranjerood, de achterste punten van de dekschilden zijn donkerder tot zwart gekleurd. Ook de laatste segmenten van de poten (de tarsen) en de antennes en ogen zijn donkerbruin tot zwart gekleurd. De kleine rode weekschildkever is van het rood soldaatje (Cantharis rufa) te onderscheiden door het donkere einde van de dekschilden.


Maak jouw eigen website met JouwWeb